Pierniczki orzechowo-migdałowe - bez glutenu

0 (0 ocen)

Cudowne ciasteczka idealne nie tylko na święta.

Składniki:

  • 150 g miodu
    50 g cukru brązowego
    150 g orzechów ( część posiekanych, część zmielonych)
    150 g migdałów (część posiekać cześć zmielić)
    1 jajko
    50 g mąki bg uniwersalnej
    50 g mąki kukurydzi anej
    3/4 łyżeczki sody
    2 łyżeczki przyprawy korzennej

Pierniczki orzechowo-migdałowe - bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku podgrzewamy cukier z miodem, aż się ładnie połączą. Ostudzić.
  • 2. W misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę i przyprawę do piernika, oraz zmielone orzechy i migdały, dodać jajko oraz miód z cukrem. Zmiksować. Na Końcu dodać posiekane orzechy i migdały, wymieszać dokładnie.
  • 3. Masę zawinąć w folię i schłodzić - najlepiej całą noc.
    Schłodzone ciasto wałkować na gr 6 mm, wycinąc dowolny kształt ciasteczek. Piec ok 10 min.

Porady

Ciasteczka dekorujemy dowolnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy