150 g miodu
50 g cukru brązowego
150 g orzechów ( część posiekanych, część zmielonych)
150 g migdałów (część posiekać cześć zmielić)
1 jajko
50 g mąki bg uniwersalnej
50 g mąki kukurydzi anej
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy korzennej
Pierniczki orzechowo-migdałowe - bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku podgrzewamy cukier z miodem, aż się ładnie połączą. Ostudzić.
2.W misce wymieszać ze sobą mąkę, sodę i przyprawę do piernika, oraz zmielone orzechy i migdały, dodać jajko oraz miód z cukrem. Zmiksować. Na Końcu dodać posiekane orzechy i migdały, wymieszać dokładnie.
3.Masę zawinąć w folię i schłodzić - najlepiej całą noc.
Schłodzone ciasto wałkować na gr 6 mm, wycinąc dowolny kształt ciasteczek. Piec ok 10 min.
Komentarze