Ekspresowe pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

To jedne z najszybszych i najpyszniejszych pierniczków, które dotychczas jadłam. Są dość słodkie, więc nie potrzebują lukru oraz żadnej polewy. Piekę je bardzo często - nie tylko w okresie świątecznym. Dzięki orzechom długo zachowują swoją świeżość, dlatego idealnie smakują bezpośrednio po upieczeniu, jak również po dłuższym przechowywaniu. Ciastka są miękkie w środku oraz kusząco i pięknie pachną...

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (około 40 sztuk)
    3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    50g masła/margaryny
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki miodu (płynnego)
    3/4 szklanki orzechów włoskich (łuskanych)
    3/4 szklanki migdałów
    3 łyżki kakao
    1 łyżka cynamonu (*)
    1/2 łyżeczki mielonych goździków
    3/4 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    Ponadto:
    1/2 szklanki pokrojonych suszonych owoców (u mnie mi.in śliwki, figi, morele, rodzynki oraz żurawina)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Ekspresowe pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały należy sparzyć, czyli zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, a następnie obrać ze skórki oraz osuszyć.
    Migdały z orzechami włoskimi zmielić malakserem (nie koniecznie na bardzo drobno) i wymieszać z mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
    W drugiej misce utrzeć masło/margarynę z cukrem.
    Nie przerywając miksowania wbić jajka i całość dokładnie połączyć z płynnym miodem.
    Następnie do masy wsypać mąkę z dodatkami, a na końcu wmieszać pokrojone suszone owoce.
    (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie potrzeby można dodać minimalną ilość mąki.)
    Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego.
    Kulki bez spłaszczania, ale z 2-3 cm odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
    (Ciastka się rozpłyną i odrobinę podrosną.)
    Pierniczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
    (Początkowo będą bardzo delikatne i mięciutkie, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji. Najlepiej, aby ciastka nie były zbyt długo pieczone, ponieważ mogą okazać się za twarde.)
    Ostudzone pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować