Pierniczki

0 (0 ocen)

Ten przepis przerobiłam trochę z innego.

Składniki:

  • 2,5 - 3 szklanki mąki
    3 łyżki miodu wielokwiatowego
    3/4 szklanki cukru pudru
    3/4 paczki przyprawy do piernika
    1 czubata łyżeczka sody
    1 łyżka masła
    2 jajka
    około 1/3 szklanka ciepłego mleka

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód topimy na patelni. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy lekko ostudzony miód i cukier puder. Mieszamy. Następnie dodajemy sodę, przyprawę do piernika a następnie jajka, masło oraz trochę mleka. Zagniatamy ciasto, jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę mleka. Gdy ciasto będzie jednolite rozwałkowujemy i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza do momentu aż pierniczki będą miały złoty kolor. Gdy ostygną można je udekorować lukrem, polewą i słodkimi posypkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy