Pasztetowa na ciepło

0 (0 ocen)

  • Średni

Bardzo przypadła do gustu moim najbliższym. Przepis przysłała Beata Szałek

  • Średni

Składniki:

  • - cebula (duża): 3 sztuki
    - pieczarki (duże): 3 sztuki
    - kukurydza (w puszce): 4 łyżki
    - Czerwona papryka (duża): 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - pasztetowa (duża): 1 sztuka
    - przecier pomidorowy (mały): 1 sztuka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - vegeta (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - mielona słodka papryka (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - olej do smażenia: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 1 sztuka

Pasztetowa na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy
    w dużą kostkę. Pieczarki oczyszczamy
    i kroimy w plastry. Skrapiamy
    niewielką ilością soku
    z cytryny
  • 2. Paprykę myjemy, osuszamy,
    kroimy wzdłuż na pół i usuwamy
    gniazdo nasienne. Miąższ kroimy
    w średnią kostkę. Czosnek
    obieramy i przeciskamy przez
    praskę lub miażdżymy.
  • 3. Cebulę dusimy na rozgrzanym
    oleju. Wsypujemy pieczarki
    i paprykę, dusimy, aż zmiękną.
    Dodajemy kukurydzę,
    pasztetową, przecier pomidorowy
    i czosnek. Doprawiamy
    solą, pieprzem, papryką i vegetą.
    Dusimy, co jakiś czas mieszając,
    aż wszystkie składniki
    połączą się ze sobą. Podajemy
    na ciepło z bułką lub chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy