Paszteciki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smaczne do czerwonego barszczyku.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • na farsz

    pieczarki ok 25 szt
    kiszona kapusta (ugotowana) 1 garść
    cebula 2 szt
    grzyby suszone 3-4 kapelusze
    sól
    pieprz
    masło
    olej

    na ciasto

    mąka 3 szkl
    drożdże 6 dag
    żółtka 3 szt
    śmietana (kwaśna) 3-4 łyżki
    cukier 1 łyżka
    sól 1 łyżeczka
    masło albo margaryna 1 kostka (250g)


Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać, pokrojoną margarynę i posiekać. Dodać żółtka i drożdże rozmieszane ze śmietaną i cukrem. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok 60 min.

    Cebulę drobno pokroić i lekko przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać kapustę i rozkruszone suszone grzyby. Podlewamy odrobiną wody i dusimy. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnię i dusimy aż odparują sok. Solimy i dodajemy kopiastą łyżkę masła i chwilę jeszcze dusimy. Dodajemy jedną albo dwie łyżki tartej bułki i dodajemy kapustę. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.

    Ciasto wyjmujemy, wałkujemy i kroimy na paski szerokości ok 12cm. Nakładamy farsz i zlepiamy ciasto nad farszem. Odwracamy i kroimy na kawałki ok 6 cm długości.

    Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach aż paszteciki będą rumiane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy