1.Mieso umyc, oczyscic i podzielic na mniejsze kawalki.
Na patelni rozgrzac kilka lyzek oleju, obsmazyc krotko mieso i wlozyc do garnka.
Dodac 1-2 szkl. wody, ziele angielskie, listki laurowe, posolic, popieprzyc, dodac pokrojona w kawalki marchewke i dusic na malym ogniu az bedzie prawie miekkie.
Zdjac z ognia i do garnka dodac polamana sucha bulke. Powinna wchlonac wywar i zmieknac.
Calosc przekrecic przez maszynkę o gestym sicie.Do rozdrobnionej masy dodac żoltko, przyprawic calosc sola, pieprzem, gałka muszkatołowa, jalowcem i bardzo dokladnie wyrobic, najlepiej mikserem. Bialko ubic i dodac do masy. Calosc delikatnie ale dokladnie wymieszac.
Foremki wysmarowac olejem i posypac bulka tarta.Wstawic do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut (zaleznie od wielkosci foremek).
Przygotować sos:
1/3 sera fety zmiksować z oliwą z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Paszteciki udekorować sosem.
Komentarze