Paprykowe carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie.
2.Paprykę myjemy, kroimy w wąskie paski, dusimy na oleju na małym ogniu aż zmięknie, posypujemy oregano, najlepiej świeżym lub mrożonym. Jeszcze chwilę dusimy
3.Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie.
4.W osobnym rondlu podgrzewamy kremówkę wraz z serkiem paprykowym, doprawiamy słodką papryką, szczyptą pieprzu cayenne, przyprawą uniwersalną. Gdy serek się rozpuści, dodajemy łyżeczkę mąki kartoflanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody.
5.Gdy sos śmietanowy zacznie gęstnieć, wkładamy do niego makaron i dokładnie mieszamy.
6.Na talerz wykładamy makaron, podduszoną paprykę oraz brokuł.
Komentarze