Paprykowe carbonara

0 (0 ocen)

  • 10 min

Sycąca potrawa dla miłośników makaronu i papryki

  • 10 min

Składniki:

  • 500 g makaronu świderki
    1 czerwona papryka
    1 brokuł
    50 ml śmietany kremówki
    serek topiony o smaku paprykowym
    słodka papryka mielona
    pieprz cayenne
    łyżeczka mąki kartoflanej
    przyprawa uniwersalna
    oregano
    sól
    olej

Paprykowe carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie.
  • 2. Paprykę myjemy, kroimy w wąskie paski, dusimy na oleju na małym ogniu aż zmięknie, posypujemy oregano, najlepiej świeżym lub mrożonym. Jeszcze chwilę dusimy
  • 3. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie.
  • 4. W osobnym rondlu podgrzewamy kremówkę wraz z serkiem paprykowym, doprawiamy słodką papryką, szczyptą pieprzu cayenne, przyprawą uniwersalną. Gdy serek się rozpuści, dodajemy łyżeczkę mąki kartoflanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody.
  • 5. Gdy sos śmietanowy zacznie gęstnieć, wkładamy do niego makaron i dokładnie mieszamy.
  • 6. Na talerz wykładamy makaron, podduszoną paprykę oraz brokuł.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy