Panna cottka

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Moja córeczka uwielbia ten delikatny, mocno śmietankowy deser. Najbardziej z dodatkiem całych owoców.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • PANNA COTTA:
    - śmietana (30 % lub 36%): 120 mililitrów
    - cukier puder (np.z aromatem waniliowym): 2 łyżeczki
    - cukier waniliowy (lub 2 krople esencji waniliowej): 1 łyżeczka
    - Żelatyna (do deserów): 1 łyżeczka
    - woda (zimna): 2 łyżki
    DODATKI::
    - truskawki: 12 sztuk

Panna cottka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kubeczka wlać wodę, wsypać żelatynę, wymieszać, odstawić na 8-10 minut.
  • 2. Do garnka z grubym dnem wlać śmietanę,wsypać cukier zagotować,zdjąć z ognia,wlać napęczniałą żelatynę,esencję waniliową,dokładnie wymieszać.Przelać do foremki silikonowej o zabawnym kształcie,odstawić na 30 minut.Wstawić do lodówki na 120 minut.
  • 3. Deser podawać z owocami, np. truskawkami.

Komentarze

Podobne przepisy