Paluchy drożdżowe z kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne , nadają się do mleka jak i do kawki .

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dag cukru
    0,5 l mleka
    5 dag drożdży
    10 dag margaryny
    1 cukier waniliowy
    3 jajka


    kruszonka;

    20 dag maki
    10 dag margaryny
    10 dag cukru
    1 cukier waniliowy

Paluchy drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
    Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do maki dodać , jajka ,wyrośnięte drożdże i margarynę.Wyrobić ciasto.
  • 3. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  • 4. Stolnicę wysypać mąką i z ciasta formować wałeczki , obtaczać w kruszonce.
  • 5. KRUSZONKA;

    Z mąki , cukru i margaryny zagnieść kulkę ale gdy potrzemy ciasto ręką musi się kruszyć , coś takiego jak na zacierkę.
  • 6. Piec w temp 180/190 st około 15 minut .paluchy mają mieć złoty kolor.

Porady

Paluchy zamiast kruszonką można posypać makiem. Porcję ciasta można zmniejszyć o połowę jeśli dla kogoś będzie za dużo z 1 kg mąki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy