Oponki

0 (0 ocen)

doskonałe na każdą okazję:)

Składniki:

  • 30 dag chudego twarogu
    1/2 kg mąki pszennej
    2 łyżki proszku do pieczenia
    1 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    5 łyżek masła
    2 jaja
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmielić trzykrotnie. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać zimne, pokrojone masło. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i dodać do ciasta. Następnie dodać całe jajka oraz zmielony twaróg. Wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na niezbyt cienki placek ( o grubości ok. 1/2 cm.) a następnie szklanką wyciąć placuszki. w każdym placuszku wyciąć kieliszkiem mniejszy otwór. Piec na gorącym tłuszczu aż do zarumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy