OpOnKi

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszne oponki o ciekawym wyglądzie, nazwie i smaku

  • 25 min

Składniki:

  • 0.5 kg mąki
    0.5 kg sera białego
    3 jajka
    1/2 szklanku cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 kostki margaryny
    olej lub tłuszcz do smażenia
    cukier puder

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem,dodać rozstąpioną letnią margaryne - wymieszać. Do powstałej masy dodac resztę składników.
  • oponki 2. Gotowe ciasto rozwałkować, wydusić szklanką kółka. W kółkach wydusić otwory kieliszkiem
  • oponki 3. Powstałe "oponki" smażyć na gorącym tłuszczu lub oleju
  • oponki 4. Po usmażeniu na złoty kolor i przestygnięciu obtaczać w cukrze pudrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy