Oponki

0 (0 ocen)

Dla prawdziwych łasuchów

Składniki:

  • 1/2 kg sera półtłustego
    1/2 kg mąki
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka octu
    1/4 litra kwaśnej śmietany
    cukier waniliowy
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę,dodać przepuszczony przez praskę ser,wbić żółtka, dodać cukier,śmietanę,sodę i ocet.
    Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką.
    Ciasto wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm.
    Szklanką wykrawać kółka, a ich środek wykrawać kieliszkiem.
    Oponki wrzucać na gorący tłuszcz,smażyć na złoty kolor.
    Po usmażeniu posypać obficie cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy