Nadziane ziemniaki

0 (0 ocen)

nie wymagają pokładów anielskiej cierpliwości i można je nadziać czymkolwiek z lodówki

Składniki:

  • - 2 sporej wielkości ziemniaki
    - mała kuleczka wieprzowego mięsa mielonego (powiedzmy około 50 g)
    - plaster cebuli
    - łyżeczka oliwy
    - pół marchewki pokrojonej w drobną kosteczkę
    - łyżeczka koncentratu
    - przyprawy: bazylia, czosnek, papryka, sól i pieprz
    - sos: u mnie jogurt wymieszany z ketchupem

Nadziane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Następnie przekrajamy je na pół i wydrążamy środek np. za pomocą łyżeczki lub małego nożyka
  • 2. Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę z mięsem. Doprawiamy je przyprawami. Dodajemy marchewkę. Podlewamy trochę wodą, aby marchew się udusiła. Kiedy woda wyparuje dodajemy do całości łyżeczkę koncentratu.
  • 3. Farsz wykładamy na nasze "miseczki" z ziemniaków. Polewamy je dowolnym sosem - u mnie sos pomidorowo-jogurtowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy