Muffinki instensywnie czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Są odpowiednio wilgotne, czekoladowe i rozpływają się w ustach.

  • 20 min

Składniki:

  • Na 40 sztuk
    3,5 szkl. mąki
    3 szkl. cukru
    1,5 szkl. gorzkiego kakao
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    2 szkl maślanki
    1 szkl. oleju
    6 jaj
    2 szkl. goracej kawy rozpuszczalnej
    200 g czekolady mlecznej milki
    10 łyżek kremówki

    Dodatkowo:
    40 papierowych foremek do muffinek
    forma do pieczenia muffinek (ewentualnie foremki na babeczki)

Muffinki instensywnie czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę, olej, jajka miksujemy w misce.
  • 2. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól, dodajemy do miski z mokrymi składnikami i miksujemy.
  • 3. Wlewamy kawę i miksujemy.
  • 4. Formę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami do muffinek i nalewamy do każdej ciasto (troszkę więcej niż do 2/3 wysokości).
  • 5. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
  • 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kremówkę, a gdy lekko przestygnie smarujemy nią babeczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy