Mleko z orzechów włoskich

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonałe rozwiązanie dla wegan

  • 60 min

Składniki:

  • pół kg obranych orzechów włoskich
    szczypta soli
    cukier do smaku

Mleko z orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. orzechy zalewamy letnia wodą, tak aby całe orzechy były przykryte. odstawiamy na 12 h. po tym czasie odlewamy wodę, orzechy płuczemy na sicie, wsypujemy do głębokiego naczynia, wlewamy 1 litr wody i blendujemy na gładką masę. Masę wylewamy na gazę lub bawełnianą ściereczkę, płyn odciskamy do naczynia. Odciśnięte orzechy znów zalewamy półową ltra wody, ponownie blendujemy i ponownie odciskamy na gazie. Cały płyn zagotowujemy , solimy i słodzimy do smaku, goracy rozlewamy do słoików. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce

Porady

Mleko doskonale smakuje z płatkami owsianymi lub musli podanymi na śniadanie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy