Sos z orzechów włoskich

4.46 (150 ocen)

Wspaniale sprawdza się jako dodatek do mięs, makaronów i naleśników na słono.

Składniki:

  • 150g orzechów włoskich
    1 mała cebula
    150ml śmietanki 30%
    sól, pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.46 (150 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z orzechów włoskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C, ostudzić i rozdrobnić w blenderze.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać rozdrobnione orzechy, smażyć chwilę razem po czym dolać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem, gotować ok 5 minut.

Porady

Orzechy można także rozdrobnić za pomocą tłuczka do mięsa. Wystarczy ułożyć je na desce, przykryć ściereczką i rozbić tłuczkiem na bardzo drobne kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować