mięso w sosie grzybowym

0 (0 ocen)

Kruche kawałki mięsa z sarny w sosie z suszonych grzybów.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z szynki, u mnie z sarny
    sos sojowy - około pół szklanki
    5 - 6 łyżek oleju rzepakowego

    3 ząbki czosnku
    4 cebule
    papryczka chili
    około 10 małych suszonych grzybków u mnie prawdziwki i podgrzybki
    2 suszone kanie
    garść płatków jaglanych
    pół szklanki wiejskiej śmietany
    liść laurowy
    ziele angielskie
    zielenina (nać selera naciowego, pietruszka, lubczyk)
    opcjonalnie sól grzybowa
    pieprz kolorowy
    łyżka masła

Mięso w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na kawałki, przekładamy do miski zalewamy sosem sojowym i olejem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na noc.
  • 2. Grzyby sparzamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut.
  • 3. Na maśle podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Dodajemy mięso. Wrzucamy liść i ziele angielskie.
  • 4. Dodajemy grzyby. Dusimy wszystko do miękkości.
  • 5. Dodajemy śmietanę, kruszymy kanie, wsypujemy płatki jaglane i zieleninę. Doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy. Podajemy z ulubioną kaszą lub ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy