30 dag mąki
pół szklanki miodu
1/4 szklanki oleju
1 jajko
pół łyżki kakao
1 łyżka masła
pół łyżki sody oczyszczonej
3 łyżki cukru
pół opakowania przyprawy do piernika
Mięciutkie pierniczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód,kakao,cukier,masło,oraz przyprawę dać do garnka zagotować i wystudzić.
2.Po ostudzeniu wszystkie składniki dać do miski i zagnieść ciasto.Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
3.Po tym czasie ciasto wałkować i wykrawać dowolnych kształtów pierniczki.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Porady
Z porcji wychodzi około 42 pierniczki.Pierniczki urosną więc należy zachować większe odstępy układając je na blaszce.
Komentarze