Łosoś z salsą truskawkowo-bazyliową

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Doskonałe połączenie smaków.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 30 dag łososia

    Marynata:
    2 łyżki oleju
    2 łyżki sosu sojowego
    1/2 łyżeczki imbiru
    2 łyżki soku z cytryny

    Salsa truskawkowa:
    20 dag truskawek
    2 łyżki soku z cytryny
    ok 10 listków świeżej bazylii

    świeżo zmielony kolorowy pieprz

Łosoś z salsą truskawkowo-bazyliową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata: wszystkie składniki wymieszać. Łososia przekroić na 2 kawałki i włożyć do marynaty. Odstawić do lodówki na ok pół godziny.
  • 2. Salsa: Truskawki umyć (2-3 odłożyć do dekoracji) i pokroić w kosteczkę. Listki bazylii umyć i posiekać. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
  • 3. Łososia zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut. Gdy będzie upieczony, wyjąć na talerz, podać z salsą i odłożonymi truskawkami. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy