Tilapia z salsą cytrynowo - bazyliową

  • wyświetlono: 614 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Propozycja na aromatyczną, wyraźną w smaku rybkę, którą otula kołderka z cytrynowo - bazyliowej salsy. W daniu przeplata się delikatność mięsa tilapii ze słodko - kwaśnym smakiem salsy i wyraźną nutą bazylii.

Kasia Futka
  • 15min

Składniki

- 2 tilapie
SALSA:
- garść świeżych listków bazylii
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżka przegotowanej wody
- 1 czubata łyżeczka cukru brzozowego
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego (zimnotłoczonego)
- 1 szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
+ olej rzepakowy (do smażenia filetów)

Sposób przygotowania przepisu:

Tilapia z salsą cytrynowo - bazyliową

  • 11. Ryby filetujemy, oczyszczamy z ości, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

    Tak przygotowane filety oprószamy z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • 22. Następnie przystępujemy do przygotowania salsy cytrynowo - bazyliowej:

    Do naczynia dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, sok cytrynowy, cukier brzozowy rozpuszczony w łyżce wody, 1,5 łyżki dobrej jakości oleju rzepakowego oraz listki bazylii. Wszystko miksujemy za pomocą blendera oraz doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 33. Filety smażymy z obu stron na oleju rzepakowym przez około 2 -3 minuty.

    Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym.

    Na talerzu warto ułożyć je warstwami:

    Jeden filet polewamy salsą cytrynowo - bazyliową, a na niej układamy drugi filet, który również polewamy salsą.

    Podajemy z ryżem i surówką ze świeżych warzyw.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Pamiętajmy jednak, aby do przygotowania tego dania nie wybierać tilapii hodowanej w Chinach, a tą z hodowli ekologicznej, w której występuje zamknięty obieg wody i ryby nie są "faszerowane" hormonami. Kupujmy tilapię świeżą, najlepiej hodowaną w Polsce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodytilapiaTilapia z salsą cytrynowo - bazyliowąsmażona tilapia

Komentarze

Podobne przepisy

tilapia z zapiekanym porem

Dodane przez: Marcelina

tilapia z zapiekanym porem

przepyszna tilapia z zapiekanym...

roladki z tilapii

Dodane przez: majka190382

ROLADKI Z TILAPII

Alternatywa dla ryby po grecku

Tilapia zapiekana z pomidorem i mozarellą

Dodane przez: Goszka

Tilapia zapiekana z pomidorem i mozzarellą

Lekkie danie rybne z charakterem

Tilapia srebrna z kiełkami buraczka

Dodane przez: edytaha

Tilapia srebrna z kiełkami buraczka

Pyszna tilapia z naszej krajowej...

Bazyliowe tagliatelle z sosem cukiniowym

Dodane przez: rzelkazag

Bazyliowe tagliatelle z cukinią

Przepis od a do z wykonany w całości...

Kurczak z truskawkową salsą

Dodane przez: kasmat

Kurczak z truskawkową salsą

Mój pierwszy eksperyment z truskawkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE