Łosoś w orzechach z malinami i camembertem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Delikatny, soczysty łosoś z aromatyczną, orzechowo-cytrusową, chrupiącą kruszonką. Podany w towarzystwie kremowego sera camembert oraz sosu malinowego. Wyśmienite połączenie, gorąco polecam :)

Składniki:

  • 2 filety z łososia (ok 150 g każdy)
    4 plasterki cytryny

    kruszonka:

    1 łyżka tartych orzechów włoskich
    2 łyżki tartych migdałów
    2 łyżki drobnej bułki tartej
    1 łyżeczka drobno posiekanej suszonej żurawiny
    1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
    0,5 łyżeczki startej skórki z cytryny
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżeczka soku z cytryny

    sos malinowy:

    garść rozmrożonych malin
    0,5 łyżeczki octu winnego
    sól, pieprz, cukier do smaku

    dodatkowo:

    rukola
    50 g dobrej jakości camemberta
    szczypta pieprzu

Łosoś w orzechach z malinami i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego układamy plasterki cytryny a na nich filety z łososia.

    Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i układamy na filetach.

    Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
  • 2. W tym czasie maliny miksujemy, dodajemy do nich ocet winny i doprawiamy do smaku.

    Przecieramy przez sito.

    Camembert kroimy w mniejsze kawałki i posypujemy pieprzem.

    Układamy go na rukoli.

    Upieczona rybę podajemy z sosem, camembertem i rukolą.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy