na około 1 litra lodów
2 duże jaja
¾ szklanki cukru
½ szklanki mleka
200 ml śmietanki 30%
laska prawdziwej wanilii
2 łyżki cukru waniliowego własnej roboty
esencja waniliowa własnej roboty na alkoholu
Lody waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka razem z cukrami i wydrążonymi ziarenkami wanilii ubić na parze do białości .
2.2. Mleko zagotować i wlać do masy jajecznej – ubijać razem jeszcze chwilę
3.3. Do masy jajecznej dodać przekrojoną laskę wanilii, z której wydrążyliśmy wcześniej nasionka, i odłożyć do wystudzenia.
4.4. Do wystudzonej masy jajecznej dodać zimną śmietankę, wyjąć laskę wanilii i chwilkę ubić mikserem.
5.5. Mieszankę lodową włożyć do zamrażalnika na około ½ godziny celem lepszego schłodzenia
6.6. Mieszankę przelać do maszynki do lodów i kręcić lody około 30 – 40 minut.
7.7. Pod koniec kręcenia dodać 1łyżkę esencji waniliowej – dodatek alkoholu sprawia, że lody są kremowe i nie mają grudek lodu
8.8. Jeśli uważacie, że lody nie są wystarczająco zmrożone można przełożyć je do pojemnika po lodach i włożyć do zamrażarki na 1-2 godzin.
Na więcej przepisów zapraszam na mojego bloga www.kucharzenieedi.pl gdzie między innymi są zamieszczone moje torty w stylu angielskim na różne okazje
Porady
9. Lody podaję z sosem owocowym – dzisiaj – malinowy
Komentarze