lody waniliowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

pyszne, aksamitne, mega waniliowe

  • 3 godz.

Składniki:

  • na około 1 litra lodów
    2 duże jaja
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki mleka
    200 ml śmietanki 30%
    laska prawdziwej wanilii
    2 łyżki cukru waniliowego własnej roboty
    esencja waniliowa własnej roboty na alkoholu

Lody waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka razem z cukrami i wydrążonymi ziarenkami wanilii ubić na parze do białości .
  • 2. 2. Mleko zagotować i wlać do masy jajecznej – ubijać razem jeszcze chwilę
  • 3. 3. Do masy jajecznej dodać przekrojoną laskę wanilii, z której wydrążyliśmy wcześniej nasionka, i odłożyć do wystudzenia.
  • 4. 4. Do wystudzonej masy jajecznej dodać zimną śmietankę, wyjąć laskę wanilii i chwilkę ubić mikserem.
  • 5. 5. Mieszankę lodową włożyć do zamrażalnika na około ½ godziny celem lepszego schłodzenia
  • 6. 6. Mieszankę przelać do maszynki do lodów i kręcić lody około 30 – 40 minut.
  • 7. 7. Pod koniec kręcenia dodać 1łyżkę esencji waniliowej – dodatek alkoholu sprawia, że lody są kremowe i nie mają grudek lodu
  • 8. 8. Jeśli uważacie, że lody nie są wystarczająco zmrożone można przełożyć je do pojemnika po lodach i włożyć do zamrażarki na 1-2 godzin.
    Na więcej przepisów zapraszam na mojego bloga www.kucharzenieedi.pl gdzie między innymi są zamieszczone moje torty w stylu angielskim na różne okazje

Porady

9. Lody podaję z sosem owocowym – dzisiaj – malinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy