Lemon curd

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lemon curd to intensywnie cytrynowy krem, który idealnie nadaje się jako dodatek do mas. Można nim też polewać kruche spody tart, śmietankowe lody czy nawet ciasta. Krem robi się bardzo szybko, a jest naprawdę świetnym dodatkiem do wielu orzeźwiających deserów.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 żółtka
    2 cytryny (sparzone)
    120g masła (min. 82% tłuszczu)
    80g cukru pudru

Lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1pw540x 1. 1. Do rondelka wsypujemy cukier puder, dodajemy żółtka i wyciśnięty sok z 2 cytryn, a następnie na bardzo małym ogniu podgrzewamy.
  • image-0q20bfk 2. 2. Gdy masa będzie już ciepła, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia kremu.
  • image-1i1rwga 3. 3. Gdy krem nabierze jasnej, żółciutkiej barwy jest już gotowy.
  • 4. 4. Krem przelewamy do wyparzonego słoika i chowamy do lodówki do zgęstnienia.


    SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/04/lemon-curd.html

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy