Lemon curd

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Angielski krem cytrynowy dodawany do chleba, deserów, drobnych wypieków i ciast. Tradycyjnie robiony z jajek, cukru, soku z cytryny i startej skórki.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 2 sztuki
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 200 gramów
    - cytryna: 3 sztuki
    - mąka ziemniaczania: 1 łyżka
    - oliwa/masło (opcjonalnie): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki Krem Krem cytrynowy

Lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jednej cytryny ścieramy skórkę (opcjonalnie - ja pomijam startą skórkę, obawiam się konserwantów w skórkach owoców cytrusowych). Z wszystkich cytryn wyciskamy sok.
  • 2. Do garnku umieszczamy jajka, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy łyżką lub blenderem.
  • 3. Dodajemy cukier, sok z cytryny i startą skórkę. Powoli zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy aż zgęstnieje. Jeśli powstaną grudki krem możemy ponownie zmiksować lub przetrzeć przez sitko.
  • 4. Studzimy i umieszczamy w słoiczku lub od razu zużywamy do wypieków. Lemon curd można przechowywać w lodówce około tygodnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować