Kwyrlonki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepyszna i szybka zupka

  • 40 min

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 pietruszka
    1 seler
    biała część pora
    8 ziemniaków
    1-2 kiełbaski
    kostka rosołowa
    sól, pieprz
    2 łyżki masła

Kwyrlonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i seler należy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plasterki. Wrzucić do wrzącej wody z kostką rosołową, solą i pieprzem. Po 10 minutach dodać obrane, umyte i pokrojone w pół plasterki ziemniaki. Gdy będą już miękkie ugnieść je delikatnie tłuczkiem, aby trochę się rozdrobniły. Następnie dodać kiełbasę, a po chwili przypalone na patelni masło (powinno mieć kolor brązowy). Chwilę pogotować i gotowe. Zupa najlepiej smakuje gdy odstoi parę godzin.

Porady

Przy podsmażaniu masła należy uważać, aby go nie spalić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy