Krupnik ze śliwkami i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna i bardzo sycąca.

  • 60 min

Składniki:


  • 100 g kaszy jęczmiennej
    filet z kurczaka
    włoszczyzna
    100 g suszonych wędzonych śliwek
    3 łyżki oleju
    4 ząbki czosnku
    garść posiekanej natki pietruszki
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    cząber
    sól ,pieprz

Krupnik ze śliwkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki zalewamy letnią wodą ,odstawiamy do namoczenia 10 min ,kroimy na pół ,usuwamy pestki. Kurczaka płuczemy i kroimy w paski. Włoszczyznę i ziemniaki czyścimy ,płuczemy ,drobno kroimy (najlepiej w kostkę) ,pora w krążki. Czosnek obieramy i siekamy. W garnku rozgrzewamy olej ,wkładamy włoszczyznę ,ziemniaki i czosnek i smażymy 5 min. Dodajemy opłukaną na sicie kaszę ,mięso ,śliwki ,liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy suszony cząber ,solą ,pieprzem. Zalewamy wrzątkiem (1,5 l). Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 40 min. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy