Królik w czerwonym winie

0 (0 ocen)

Potrawa smakuje całej rodzinie

Składniki:

  • nóżki z królika
    sól
    pieprz Cayenne
    cząber
    zioła prowansalskie
    ziele angielskie
    4 ząbki czosnku
    liść laurowy
    cebula
    750 ml wina czerwonego wytrawnego

Królik w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nóżki z królika obmyć i wysuszyć.
  • 2. Osuszone nóżki natrzeć solą, pieprzem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) oraz przyprawami i odstawić (najlepiej na noc) do lodówki [ilość przypraw według własnego uznania]
  • 3. Następnie zamarynowane nóżki obsmażyć z obu stron i ułożyć w wysokim naczyniu żaroodpornym
  • 4. Cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć. Obsypać nóżki
  • 5. Całość zalać winem. Wrzucić pozostały czosnek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni przez 1,5 godziny. Jeśli w trakcie pieczenia wino zbyt bardzo wyparuje podlać dowolnym bulionem.
    Po upieczeniu sos wychodzi bardzo płynny, więc jeśli lubimy gęste to zagęścić dowolnym sposobem
  • 6. Podawać z ziemniakami i burakami (lub ulubionymi surówkami)

Porady

Najlepiej nie zalewać całych nóżek. Wtedy górna warstwa będzie chrupiąca a dolna (w winie) mięciutka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy