Królewska szarlotka

0 (0 ocen)

  • Średni

Jedno z moich ulubionych ciast.

  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 3 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - jajka: 5 sztuk

    - galaretki owocowe: 2 opakowania
    - jabłka: 1.5 kilograma
    - cukier puder: 1.5 łyżki
    - śmietan fix: 2 opakowania
    - śmietana 30 %: 50 dekagramów
    - starta czekolada: 2 łyżki

Królewska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylać do formy, piec ok. 30 min w temp. 180 st. C. Jabłka obrać, zetrzeć, podsmażyć kilka minut. Wsypać galaretki, mieszać, aż się rozpuszczą. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Ostudzić. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem i fixami. Rozprowadzić na jabłkach. Posypać startą czekoladą i schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy