Krem z selera z chipsami ziemniaczanymi

0 (0 ocen)

Moja rodzina zakochała się w tej zupie, gorąco ją polecam :)

Składniki:

  • 40 dag korzenia selera
    10 dag marchwi
    10 dag pietruszki
    kawałek pora
    1 łyżka sklarowanego masła
    0,7-0,8 litra bulionu – u mnie domowy z kurczaka
    sól
    biały pieprz
    świeżo starta gałka muszkatołowa
    imbir suszony
    posiekany szczypior z dymki
    chipsy ziemniaczane solone w kształcie patyczków

Krem z selera z chipsami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, dokładnie umyć, osączyć, pokroić w dużą kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzane masło.
    Obsmażać kilka minut, mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliły.
    Zalać bulionem i pod przykryciem, na małym ogniu gotować do miękkości.
    Troszkę przestudzić, a następnie zmiksować i ponownie zagrzać.
    W razie potrzeby można rozrzedzić wodą.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.
    Na talerzach posypać posiekanym szczypiorem, podawać z dodatkiem chipsów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy