Krem z kalafiora z nutą lawendy.

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zupa w postaci kremu jest świetnym rozwiązaniem w upalne dni ponieważ jest bardzo sycąca a nuta lawendy przeniesie nas na cudowne pola Prowansji.

  • 20 min

Składniki:

  • włoszczyzna: marchewka, pół selera, korzeń pietruszki, , por
    około 5 ziemniaków
    1 mały kalafior lub pół dużego
    kawałek mięsa: żeberka, cielęcina lub wołowina
    jogurt naturalny: 1 łyżeczka
    1 kostka warzywna
    przyprawa uniwersalna, pieprz,sól
    suszona lawenda (łyżka)
    Grzanki:
    masło,
    Chleb tostowy,
    czosnek.

Krem z kalafiora z nutą lawendy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze części, przekładamy do garnka. Obieramy i kroimy włoszczyznę, wrzucamy do mięsa. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy i kostkę warzywną. Zalewamy wszystko wodą, zagotowujemy. Gotujemy około pół godziny. Po tym czasie do zupy dodajemy opłukane różyczki kalafiora i gotujemy kolejne pół godziny, aż warzywa będą miękkie. W miedzy czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba tostowego zrumieniamy na patelni z masłem. Nacieramy czosnkiem kroimy w kostki.
    Po ugotowaniu zupy odlewamy pół bulionu który mamy w garnku. Do reszty dodajemy suszona lawendę i miksujemy. Powstały krem ozdabiamy jogurtem naturalnym i suszona lawendą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy