koralowa szarlotka....

0 (0 ocen)

pyszne i ładnie wyglądające ciasto

Składniki:

  • 500g mąki
    200g masła
    2 żółtka
    150g cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
    ok 6-8 jabłek, rodzynki, cynamon, cukier waniliowy

Koralowa szarlotka.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaj mąkę z masłem, dodaj cukier i żółtka, na końcu śmietanę. Szybko wyrób zwartą kulę i odstaw do lodówki na minimum 30 min.
  • 2. Ja wylepiam tortownicę od razu 2/3 ciasta, a 1/3 wstawiam do zamrażarki. Tortownicę (średnica 22 cm) z ciastem - do lodówki.


  • 3. 2/3 jabłek pokrój w średnią kostkę, resztę zetrzyj na grubej tarce. Przesyp cukrem i cynamonem, dodaj rodzynki i odstaw na ok 30 min.
  • 4. Po tym czasie odciśnij sok z jabłek i wyłóż je do tortownicy wylepionej ciastem i lekko ugnieć. Pozostałe ciasto (to z zamrażarki) zetrzyj na grubej tarce na wierzch.
  • koralowa 5. Piec ok godziny w temp. 180 stopni C. Po przestudzeniu posyp pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy