Kopytka

0 (0 ocen)

Są idealne np do sosów czy jako samodzielne danie.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    2 jajka
    2 szklanki mąki
    sól, pieprz
    ewentualnie oregano (jak ktoś lubi)

    cienka kiełbasa
    2 cebule

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Zimne przeciskamy przez maszynkę. Do ziemniaków dodajemy jajka oraz mąkę. Doprawiamy do smaku. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
  • 2. Z ciasta wałkujemy "wałeczki", leciutko je spłaszczamy i tniemy na kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy aż wypłyną.
  • 3. Na oleju szklimy cebulę a następnie dodajemy pokrojoną kiełbaskę.
    Na kopytka nakładamy kiełbaskę z cebulką.

Komentarze

Podobne przepisy