Kolorowe pierogi z owocami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem uczennicą technikum gastronomicznego i w wolnych chwilach lubię ugotować coś dobrego.Zapał do gotowania mam po mamie.

Składniki:

  • Ciasto: 35 dag mąki
    ● sól
    ● jajko
    ● 1/2 szkl. letniej wody
    ● 2 łyżki zmiksowanego szpinaku lub 2 łyżki koncentratu buraczanego
    ● słodka lub bita śmietana
    Nadzienie I: dowolne owoce (np. truskawki lub śliwki)
    Nadzienie II: 1/2 kg białego sera
    ● 10 dag cukru pudru
    ● skórka starta z 1 pomarańczy lub cytryny
    ● rodzynki

Kolorowe pierogi z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowe pierogi z owocami 1. W mące robimy dołek, wbijamy
    jajko, lekko solimy, dodajemy
    szpinak i siekamy nożem.Następnie powoli wlewamy wodę
    i zagniatamy rękami na jednolite
    ciasto (jeśli po przekrojeniu
    ciasta na pół widoczne są
    pęcherzyki powietrza, świadczy
    to o tym, że jest dobrze wyrobione).
    Tak samo postępujemy
    z ciastem po dodaniu koncentratu
    buraczanego.
  • 2. Owoce myjemy (ze śliwek
    usuwamy pestki). Ser mielimy,
    dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy
    lub cytryny, rodzynki
    i mieszamy.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy,
    szklanką wykrawamy krążki. Na
    każdy nakładamy po owocu lub
    łyżce serka, zlepiamy brzegi.Wrzucamy na lekko osolony
    wrzątek i gotujemy ok. 3 minut
    (od wypłynięcia). Podajemy ze
    słodką lub bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy