Jestem uczennicą technikum gastronomicznego i w wolnych chwilach lubię ugotować coś dobrego.Zapał do gotowania mam po mamie.
Składniki:
Ciasto: 35 dag mąki
● sól
● jajko
● 1/2 szkl. letniej wody
● 2 łyżki zmiksowanego szpinaku lub 2 łyżki koncentratu buraczanego
● słodka lub bita śmietana
Nadzienie I: dowolne owoce (np. truskawki lub śliwki)
Nadzienie II: 1/2 kg białego sera
● 10 dag cukru pudru
● skórka starta z 1 pomarańczy lub cytryny
● rodzynki
Kolorowe pierogi z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W mące robimy dołek, wbijamy
jajko, lekko solimy, dodajemy
szpinak i siekamy nożem.Następnie powoli wlewamy wodę
i zagniatamy rękami na jednolite
ciasto (jeśli po przekrojeniu
ciasta na pół widoczne są
pęcherzyki powietrza, świadczy
to o tym, że jest dobrze wyrobione).
Tak samo postępujemy
z ciastem po dodaniu koncentratu
buraczanego.
2.Owoce myjemy (ze śliwek
usuwamy pestki). Ser mielimy,
dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy
lub cytryny, rodzynki
i mieszamy.
3.Ciasto rozwałkowujemy,
szklanką wykrawamy krążki. Na
każdy nakładamy po owocu lub
łyżce serka, zlepiamy brzegi.Wrzucamy na lekko osolony
wrzątek i gotujemy ok. 3 minut
(od wypłynięcia). Podajemy ze
słodką lub bitą śmietaną.
Komentarze