Kołacz gruszkowo śliwkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne ciasto sezonowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    4 gruszki
    15 dużych śliwek
    50 g cukru kryształ
    1 łyżka miodu

    Ciasto
    150 g cukru
    150 g margaryny
    200 g mąki pszennej
    15 g proszku do pieczenia
    3 jajka

Kołacz gruszkowo śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    Szykujemy potrzebne składniki do przygotowania ciasta.
    Gruszki obieramy. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.

    Do garnka wsypujemy 50 g cukru i podgrzewając karmelizujemy .
    Dodajemy miód i pokrojone gruszki .
    Energicznie mieszamy około 5 minut.
    Formę wykładamy folią lub papierem do pieczenia.
    Wylewamy, do tortownicy o średnicy 23 cm, przestudzone owoce z karmelem.
    Śliwki wydrążamy z pestek i układamy gdzieniegdzie na gruszkach.
    Miękką margarynę miksujemy z cukrem (150 g ) , po chwili dodajemy żółtka jaj.
    Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy maślanej.
    Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy kolejne 5-10 minut.
    Gotowe ciasto wykładamy na warstwę owoców.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy 45 minut. Studzimy w formie .
    Gdy przestygnie obracamy dnem do góry i wykładamy na talerz tak by owoce były na górze ciasta.
    Delikatnie ściągamy folię .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy