Klasyczny dżem z pigwy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pigwa to znakomitym surowiec do sporządzania dżemów.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy
    1 kg cukru
    sok z 1 cytryny
    1/2 szklanki wody

Klasyczny dżem z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DZEM 1. Pigwę umyć, obrać i usunąć pestki. Pokroić na malutkie kawałki.
    Wrzucić do garnka, zalać wodą z cytryną i dusić na małym ogniu do momentu, aż będzie miękka.
    Dodać cukier i nadal gotować, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
    Gorącym dżemem napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.

Komentarze

Podobne przepisy