Kaszkowiaki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo lubiane przez rodzinkę.

  • 40 min

Składniki:

  • kasza jęczmienna 2 woreczki
    cebula 1 szt
    tarta bułka 2 łyżki
    jajka 1-2 szt
    wywar z grzybów suszonych ok. 1 litr
    sól
    pieprz
    olej
    bułka tarta do panierki

Kaszkowiaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu w wywarze grzybowym można dolać wody.Jeśli nie mamy wywaru grzybowego można ugotować w bulionie.
    Cebulę obrać i pokroić w piórka albo drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzać olej i zrumienić lekko cebulę.
    Cebule zebrać, dodać do kaszy, a olej zostawić.
    Do kaszy dodać też dwie łyżki tartej bułki i wbić jajka.
    Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
    Z masy formować małe kotleciki, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju zmieszanym z olejem od cebuli.
    Kotleciki smażyć na rumiano.
    Podawać ze sosem np grzybowym i surówką .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy