Karpatka

0 (0 ocen)

  • 30 min

...

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. wody
    1/2 kostki masła
    1 szkl. mąki
    5 jaj
    szczypta soli

    Nadzienie:
    kostka margaryny
    1,5 szkl. mleka
    3/4 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do garnka wlej wodę, włóż margarynę i zagotuj. Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj mikserem.
  • 2. Odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodne, dodawaj stopniowo po jednym całym jajku i dobrze wymieszaj.
  • 3. Podziel na 2 części. Piecz około 30 min. w temp 180 stopni, najpierw jedną, potem drugą część.
  • 4. Krem: 1 szklankę mleka zagotuj z cukrem i z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (1/2 szkl.) rozrób obie mąki i wlej do gotującego się mleka. Dobrze wymieszaj, żeby nie było grudek. Pozostaw do wystygnięcia. W misce rozbij masło i dodawaj stopniowo masę budyniową. Ubij wszystko.
  • 5. Krem wyłóż na jedną część ciasta. Przykryj drugą częścią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy