KARPATKA

0 (0 ocen)

  • 60 min

proste i tanie ciasto

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto :
    1 szklanka wody
    1/2 kostki masła
    1 szklanka mąki tortowej
    4 jajka
    szczypta soli

    krem:
    3 szklanki mleka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyzki mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 kosta masła
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 żółtka

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karpatka 1. ciasto:
    masło rozpuszczamy w garnku dolewamy wode oraz sól ..doprowadzamy do wrzenia ..wsypujemy makę i energicznym ruchem mieszamy aż ciasto się zaparzy i zarobi do jednelitej masy .. nie obawiajcie sie nie będzie grudek :)
    Ciasto odstawiamy do wystygnięcia .
    Gdy ciasto wystygnie miksujemy je z jajkami , ktore dodajemy pojedynczo ... dzielimy na dwie części i wkładamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170 stopni .
  • karpatka 2. krem:
    2 szklanki mleka zagotować z cukrem.
    1 szklanke mleka wymieszac z mąkami oraz żółtkami ... dodać ten mix do gotującego sie mleka energicznie mieszając .. ja robiłam to mikserem .. gotowac jakieś 5 minut od zagotowania . Odstawić do wystygnięcia.
    Gdy budyń wystygnie miksować z miękkim masłem .. powoli dodając po łyżce budyniu :)

    Placki ptysiowe przekładamy kremem i do lodówki na conajmniej 2 godziny :)

    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy