KAPUSTA Z ZIARNAMI

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna,chrupiąca surówka do mięs pieczonych,grillowanych oraz dań z ryb.Jeśli ktoś chce jeść zdrowo i dietetycznie to wystarczy tylko sama surówka i kawałek mięska.Polecam.

Składniki:


  • 1/3 główki średniej białej kapusty
    1 duża marchew
    1 mała cebula
    1 mały por,biała część
    2 łyżki pestek dyni
    2 łyżki pestek słonecznika
    2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
    sól,pieprz czarny do smaku,zielone winogrona i listki melisy do dekoracji.

    Składniki na sos:
    2 łyżki oleju z pestek winogron
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżeczki cukru

Kapusta z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.





    Kapustę drobno poszatkować.Marchew obrać,umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę pokroić w drobną kostkę,por w cienkie talarki.




  • kapusta z ziarnami 2. Wszystkie składniki przełożyć do miski,przyprawić do smaku solą,pieprzem i delikatnie przemieszać.Składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć.
  • kapusta z ziarnami 3. Pestki dyni,słonecznika oraz orzechy zrumienić na suchej patelni i przestudzić.
  • kapusta z ziarnami 4.

    Przestudzone wsypać do kapusty.Wlać sos i całość dokładnie wymieszać.
  • kapusta z ziarnami 5.
    Gotową surówkę wyłożyć na salaterkę lub półmisek,ozdobić pozbawionymi pestek połówkami zielonych winogron oraz listkami melisy.

Porady

Proponuję aby zawsze mieć część różnych pestek i orzechów zrumienionych w zapasie.W ten sposób skrócimy czas przygotowanie dania z pestkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy