Kapuśniak przeważnie gotuję w sezonie jesienno-zimowym.W cieplejsze dni preferuję raczej lekkie zupy.Z kapuśniakiem powracają do mnie wspomnienia dzieciństwa...często mama gotowała tą zupę.
Składniki:
250 g kapusty kwaszonej
kawałek żeberka surowego
ziemniaki
1 duża cebula
1 marchewka
kawałek selera
kawałek pora
2 liście laurowe
ziele angielskie
natka pietruszki
2 łyżki mąki
oliwa
majeranek
pieprz
sól
1.Żeberko zalewamy wodą i gotujemy.Po zagotowaniu zdejmujemy szumowiny i dodajemy selera,pora,ziele angielskie i liść laurowy.Gotujemy pod przykryciem do czasu,aż mięso będzie miękkie.Z wywaru wyjmujemy liście laurowe i warzywa.
2.Do gotowego wywaru dodajemy obrane,pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną marchew z wywaru.Gotujemy do czasu,aż ziemniaki będą miękkie.Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną drobno cebulkę.Smażymy,aż cebulka się zeszkli.Na koniec smażenia dodajemy mąkę i mieszając rozprowadzamy na gładka masę,aby powstała zasmażka.
3.Do wywaru dodajemy kapustę,zasmażkę,roztarty majeranek,pieprz,sól.Wszystko doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze około 20-30 minut.Mięso z żeberek obieramy i dodajemy do zupy.Podajemy posypane natką pietruszki.
Komentarze