Jarzynowy gulasz wieprzowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Moi dwaj synowie (2 i 6 lat) nie lubią warzyw. Ten gulasz robię często, bo to sposób na przemycenie wartościowych produktów do ich jadłospisu.

Składniki:

  • ● 70 dag mięsa wieprzowego
    ● mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    ● kapusta pekińska
    ● 2 średnie marchewki
    ● pietruszka
    ● seler
    ● cebula
    ● 2 liście laurowe
    ● 15 dag mąki
    ● 1/2 szklanki wody
    ● olej
    ● sól, pieprz

Jarzynowy gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę, solimy i oprószamy mąką. Podsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju pozostałym ze smażenia mięsa. Mięso w garnku podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu.
  • Jarzynowy gulasz wieprzowy 3. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a kapustę drobno kroimy. Gdy mięso zmięknie, dodajemy warzywa, cebulę i liście laurowe. Dusimy na małym ogniu, dolewając wody. Gulasz zaciągamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Dodajemy koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

● Do gulaszu warto dodać ziele angielskie. ● Potrawie można nadać smak dania kuchni meksykańskiej, dodając czerwoną fasolę z puszki i ostrą paprykę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy