Jarzynowa po mojemu

0 (0 ocen)

Bardzo gęsta i pożywna zupa jarzynowa zabielana mlekiem. Zupa jest o wiele lepsza od tradycyjnej zupy jarzynowej. Gwarantuje, że każdemu posmakuje, moi domownicy szaleją na jej punkcie

Składniki:

  • 2 litry bulionu
    300 g pora
    250 g czerwonej papryki - 1 szt
    ok 230 g pietruszki
    450 g marchwi
    3 średnie cebule
    1 natka pietruszki
    200 ml mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki

Jarzynowa po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i obieramy.
    Kroimy w cienkie plasterki bądź paski.
  • 2. Do gotującego się bulionu dodać marchew , pietruszkę i cebulę. Gotować na małym ogniu przez ok 15.20 minut.
  • 3. Do zupy dodać por i paprykę oraz mąkę wymieszaną z miękkim masłem. Dokładnie wymieszać i gotować 20 min. Dodac mleko
  • 4. Do zupy dodać posiekaną natkę pietruszki i mleko. Wymieszać gotować jeszcze przez chwilę. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy