Jajka faszerowane pieczarkami

0 (0 ocen)

Popularna przystawka na każdą okazję. Smaczna , prosta i efektowna.

Składniki:

  • Składniki:
    5 jajek
    10 pieczarek
    1 mała cebula
    3 łyżki masła
    kilka łyżek majonezu
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    zielenina do posypania ( szczypiorek, pietruszka, koperek)
    kukurydza, papryka ( do ozdoby)

Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pieczarki, drobno posiekaną cebulę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Pieczarki mieszamy aż ładnie się zrumienią i odparują puszczony sok. Na koniec je studzimy.
    Wystudzone jajka obieramy i kroimy na pół. Następnie wyjmujemy z nich żółtka ( można łyżeczką). Do miski wkładamy żółtka i rozgniatamy je widelcem. Dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą.
    Połówki białek wypełniamy farszem . Ozdabiamy ” kleksem” majonezu, papryką, kukurydzą i posypujemy zieleniną( szczypiorek, pietruszka, koperek).

Porady

Jajka można faszerować szynką, tuńczykiem, łososiem i wieloma innymi składnikami.

Komentarze

Podobne przepisy