Jajeczne foo yong

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Przepis można modyfikować wedle gustu, używając zamiast pomidorków zielonego groszku, szynki lub podsmażonych pieczarek.

  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 1 szklanka
    - jajka: 6 sztuk
    - pomidorki koktajlowe: 20 sztuk
    - szalotka: 4 sztuki
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - sezam: 2 łyżki
    - oliwa: 2 łyżki

Jajeczne foo yong - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypać do lekko osolonego wrzątku i gotować aż zmięknie. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pozostawić na sicie do odcieknięcia.

    Jajka roztrzepać z łyżką sosu sojowego.

    Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulki obrać i pokroić w cienkie krążki. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Podsmażyć cebulę na oliwie. Dodać pomidorki, ryż i dokładnie wymieszać. Wlać jajka. Smażyć cały czas mieszając, aż jajka całkiem się zetną. Posypać sezamem.

Komentarze

Podobne przepisy