Smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Przepis można modyfikować wedle gustu, używając zamiast pomidorków zielonego groszku, szynki lub podsmażonych pieczarek.
Łatwy
Składniki:
- ryż: 1 szklanka
- jajka: 6 sztuk
- pomidorki koktajlowe: 20 sztuk
- szalotka: 4 sztuki
- sos sojowy: 1 łyżka
- sezam: 2 łyżki
- oliwa: 2 łyżki
Jajeczne foo yong - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wsypać do lekko osolonego wrzątku i gotować aż zmięknie. Odcedzić i przelać zimną wodą. Pozostawić na sicie do odcieknięcia.
Jajka roztrzepać z łyżką sosu sojowego.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulki obrać i pokroić w cienkie krążki. Pomidorki umyć i pokroić na połówki. Podsmażyć cebulę na oliwie. Dodać pomidorki, ryż i dokładnie wymieszać. Wlać jajka. Smażyć cały czas mieszając, aż jajka całkiem się zetną. Posypać sezamem.
Komentarze