Herbatnikowa napoleonka z nutką porzeczki i czekolady

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybka w przygotowaniu,niezbyt słodka w sam raz dla łakomczuchów.

  • 40 min

Składniki:

  • Foremka:25/31
    Na spód i górę ciasta:
    150 g herbatników maślanych
    150 g herbatników maślano- kakaowych
    180 g okrągłych biszkoptów
    1 słoik dżemu porzeczkowego
    1 czekolada deserowa
    masa:
    5 szklanek mleka
    1 szklanka mąki
    250 g masła
    4 żółtka
    1 budyń śmietankowy
    1 cukier waniliowy

Herbatnikowa napoleonka z nutką porzeczki i czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,a następnie herbatnikami maślanymi,na herbatnikach rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i przykrywamy biszkoptami.
    4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami,pozostałe mleko miksujemy z mąką, żółtkami i budyniem.Obie masy łączymy ze sobą,zimną wlewamy do gotującej się i miksujemy,aż zgęstnieje(trzymając cały czas na palniku)
    Gorącą masę wylewamy na biszkopty i przykrywamy herbatnikami maślano-kakaowymi.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(czyli do miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i kładziemy na garnek z gotującą się wodą
    i mieszamy ,aż czekolada się całkowicie rozpuści)
    Po czym dekorujemy górę ciasta.

Porady

Do dekoracji ciasta zamiast polewy czekoladowej ,możemy użyć cukru pudru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy