Herbatnikowa napoleonka z nutką porzeczki i czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,a następnie herbatnikami maślanymi,na herbatnikach rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i przykrywamy biszkoptami.
4 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami,pozostałe mleko miksujemy z mąką, żółtkami i budyniem.Obie masy łączymy ze sobą,zimną wlewamy do gotującej się i miksujemy,aż zgęstnieje(trzymając cały czas na palniku)
Gorącą masę wylewamy na biszkopty i przykrywamy herbatnikami maślano-kakaowymi.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(czyli do miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i kładziemy na garnek z gotującą się wodą
i mieszamy ,aż czekolada się całkowicie rozpuści)
Po czym dekorujemy górę ciasta.
Porady
Do dekoracji ciasta zamiast polewy czekoladowej ,możemy użyć cukru pudru
Komentarze