Jeżyk z nutką czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymiary Tortownicy:
- szerokość 24 cm,
- długość 24 cm,
- wysokość całkowita 8 cm,
2.Galaretki (zieloną, przezroczystą) rozpuszczamy w szklance gorącej wody a niebieską w 1 ½ szklance gorącej wody. Niebieska galaretka ma całkowicie stężeć a pozostałe tylko lekko chłodzimy.
3.Masło rozpuszczamy i studzimy.
4.Ciasta jeżyki kruszymy i łączymy z masłem, wykładamy na dno tortownicy.
5.Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, galaretkę przezroczystą i chwilę miksujemy.
6.Niebieską galaretkę kroimy w kostkę i łączymy z masą, dodajemy winogrona i lekko mieszamy łyżką dokładnie w celu połączenia składników.
7.Masę wylewamy na ciastka, na chwilę wstawiamy do lodówki.
8.W tym czasie robimy drugą masę, mleko wlewamy do naczynia, wsypujemy śnieżki i ubijamy.
Wlewamy zieloną galaretkę i chwilę miksujemy.
9.2 czekolady ciemne drobno kroimy i łączymy z masą.
10.Masę wylewamy na masę serową.
11.Wierzch ciasta dekorujemy startą na tarce czekoladą biała oraz ciemną.
Ciasto gotowe. Smacznego.
Komentarze