Gulasz z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gulasz w tym wydaniu idealnie nadaje się jako dodatek do kaszy, ziemniaków, czy tez placków ziemniaczanych czy kopytek

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
    1 cebula
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 mały por
    kawałek selera
    2 pieczarki
    olej do smażenia
    sól i pieprz
    ostra papryka
    gałka muszkatołowa
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    3 ziarenka jałowca
    1 czubata łyżka mąki pszennej

Gulasz z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę, posolić i przyprawić pieprzem.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, dodać mięso i całość smażyć na złoty (brązowy) kolor. Mięso podlać wodą w ilości , aby przykryło mięso), dusić pod przykryciem około 45 minut, po tym czasie dodać do mięsa warzywa pokrojone w paski lub drobną kostkę, pieczarki w paski cały czas uzupełniając braki wody, aby mięso nam się nie przypaliło. Całość dusimy do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Sos przyprawiamy na końcu solą, pieprzem, i gałką muszkatołową, ostrą papryką.
  • 3. Mąkę rozpuszczamy w 6 łyżkach wody i wlewamy do gotującego się sosu zagęszczając go w ten sposób.

Komentarze

Podobne przepisy