Gulasz z papryką i marchewką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mój sposób na gulasz. Potrawa szybka, smaczna i sycąca, w sam raz na rozgrzanie na chłodne dni i nie tylko.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa gulaszowego lub łopatki wieprzowej
    papryka czerwona
    3-4 marchewki
    puszka groszku
    przyprawa uniwersalna, pieprz, chilli
    średnia cebula
    ząbek czosnku
    olej
    mąka do zaklepania sosu

Gulasz z papryką i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. aż się zeszkli Mięso kroimy w większą kostkę( ew. w paski) i dodajemy do cebulki. Podsmażamy ok. 15 min, posypujemy przyprawa uniwersalna, pieprzem, dodajemy odrobinę chilli.
  • 2. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę, podsmażamy jeszcze ok. 10 min. Zalewamy wodą i dusimy wszystkie składniki. aż do miękkości mięsa Dodajemy groszek.
  • 3. Uzyskany sos z mięsa zaklepujemy mąką, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy jeszcze ok. 15 min. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. Danie można posypać posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy