Gulasz wieprzowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rozkosz dla podniebienia

  • 40 min

Składniki:

  • -500g mięsa gulaszowego
    -3op. papryki słodkiej mielonej
    -2 cebule
    -4 ząbki czosnku
    -pół szkl. czerwonego wina
    -smalec,olej
    -mąka pszenna
    -kostka pieczeniowa
    -pieprz cytrynowy

Gulasz wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano. W garnku rozpuszczamy smalec i wsypujemy 3op. papryki słodkiej i smażymy aż będziewydobywał się intensywny zapach i kolor. Do usmażonej papryki wkładamy obsmażone mięso. Na tej samej patelni co smażyło się mięso smażymy pokrojoną cebulę z czosnkiem i przekładamy do garnka z mięsem. Dolewamy wino i wodę z kostką pieczeniową. Przyprawiamy wg uznania. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż sos zgęstnieje a mięso będzie miękkie.

Porady

Zamiast mięsa gulaszowego czasami używam łopatki lub szynki. Zamiast jednego opakowania papryki słodkiej możemy użyć sproszkowanej papryki wędzonej Zamiast pieprzu cytrynowego można użyć zwykłego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy