Focaccia z mirabelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać lekko ciepłe mleko, pokruszyć drożdże, wsypać cukier i łyżkę mąki, odstawić na ok. 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Dodać sól, jajko, olej i resztę mąki, krótko wyrobić jednolite ciasto.
2.Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko posypując wierzch ciasta, rękami uformować cienki na ok. 1- 1,5 cm owalny placek. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
3.Mirabelki umyć, wypestkować, przekroić je na połówki. Ułożyć na cieście lekko je wciskając. Palcem zrobić dodatkowe dołki, wlać w nie oliwę. Całość posypać rozmarynem i gruboziarnistą solą. Zostawić jeszcze na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 25 minut.
Komentarze